Select Page

تنش ایران و پاکستان بر سر “خط صلح”

تنش اخیر میان ایران و پاکستان بر سر خط لوله گاز مشترک، معروف به “خط لوله صلح” یک بار دیگر سرخط رسانه های دو کشور همسایه شده است.
این پروژه که تاریخچه‌ای طولانی دارد، در دهه ۱۹۹۰ میلادی مطرح شد و در سال ۲۰۰۹، ایران و پاکستان قرارداد رسمی آن را امضا کردند. طبق برنامه اولیه، این خط لوله ۱۹۰۰ کیلومتری باید تا سال ۲۰۱۴ تکمیل می‌شد، اما تاکنون فقط بخش ایرانی آن ساخته شده است.
اخیراً، ایران به پاکستان اخطار نهایی داده است که یا پروژه را تکمیل کند یا با محکمه بین‌المللی روبرو خواهد شد. در صورت شکست در محکمه، پاکستان ممکن است تا ۱۸ میلیارد دالر جریمه شود؛ این مقدار پولی است که با توجه به شرایط کنونی پاکستان قادر نیست آنرا بپردازد.
دلایل اصلی تأخیر پاکستان شامل تحریم‌های آمریکا علیه ایران، مشکلات مالی و اقتصادی پاکستان، و فشارهای سیاسی از سوی عربستان سعودی و آمریکا است.
این خط لوله قرار است روزانه ۲۱.۵ میلیون متر مکعب گاز از ایران به پاکستان منتقل کند و ارزش کل قرارداد حدود ۷ میلیارد دالر تخمین زده می‌شود.
پاکستان اکنون در موقعیت دشواری قرار گرفته است. از یک سو، به شدت به منابع انرژی نیاز دارد و از سوی دیگر، نمی‌خواهد روابطش با آمریکا و متحدان عرب خود را به خطر بیندازد.
دولت موقت پاکستان اخیراً با ساخت ۸۰ کیلومتر از خط لوله در خاک خود موافقت کرده است. این اقدام می‌تواند پیامدهای مهمی برای منطقه داشته باشد.

Author

نشرات زنده تلویزیون جهانی زرین