توسعه مدارس جهادی؛ استراتژی جدید طالبان در افغانستان
در دیدار اخیر ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، با مسئولان یک مدرسه جهادی در خوست، او تأکید کرد که این نوع مدارس نقش مهمی در حفظ مفکوره جهاد در افغانستان دارند. ندیم بیان داشت که «تا زمانیکه مفکوره جهاد در میان ما زنده است، خداوند ما را ناکام نمیکند» و از ملاهای خوست خواست تا از نظام اسلامی و امیر حمایت کنند.
بر اساس گزارشهای اخیر، طالبان پس از بازگشت به قدرت، تعداد قابل توجهی مدرسه دینی را در سراسر کشور تأسیس کردهاند. این مدارس که در ۴۰۰ ولسوالی وجود دارند، ظرفیت پذیرش هزار طالب در هر ولسوالی را دارند و تحت رهنمایی فارغین آموزشدیده مدارس دینی پاکستان فعالیت میکنند.
احمدضیا سراج، رئیس امنیت ملی حکومت پیشین، در مقالهای اظهار داشت که بیش از یک میلیون طالب در این مدارس تحصیل میکنند و پیشبینی میشود که تا سه سال آینده نیم میلیون نفر از این مدارس فارغالتحصیل شوند. او همچنین افزود که این افراد به لحاظ فکری مجهز به تفکر و انگیزههای «اسلام بدون مرز» و «جهاد جهانی و فرامرزی» خواهند بود.
در مقابل، طالبان هزاران مکتب دخترانه را مسدود کرده و بر اساس اظهارات نماینده سازمان ملل متحد، دستکم ۵ میلیون کودک از دسترسی به آموزش محروم هستند. ناظران بینالمللی نگرانی خود را از اینکه این مدارس ممکن است به گسترش افراطگرایی و تروریسم در افغانستان و منطقه منجر شوند، ابراز داشتهاند.